طرد بخشی شخصیت در تحلیل رفتار متقابل چیست؟

طرد بخشی شخصیت چیست؟ در این مقاله به طرد بخشی شخصیت می پردازیم.

طرد بخشی از شخصیت

در درس گذشته از دوره تحلیل رفتار متقابل توانا گفتیم آسیب شناسی حالت های شخصیتی؛ در سه موضوع قابل بحث و بررسی است و به طور مفصل به بررسی اولین موضوع آن یعنی « آلودگی » پرداختیم. با هم به سراغ دومین موضوع  یعنی « طرد » می رویم.

طرد « کودک » از ساختار شخصیت

هنگامی که فردی حالت شخصیتی « کودک » خود را نادیده می گیرد؛ در واقع آن قسمت طرد می شود و او مانند کسی است که هیچ گونه هیجان و خواسته ای ندارد.
این گونه افراد به صورت پیوسته کار می کنند و نیاز به تفریح را برای خود و خانوداه شان نادیده می گیرند. به نظر می رسد چنین شخصی در مرحله ای از کودکی خود؛ از سوی پدر و مادر؛ به اندازه ای معتقد به کار شده است که تنها راه زنده ماندن و کسب توجه را در این مساله می داند که باید « کودک » تفریح و بازی را از زندگی خود دور کند.

 

طرد بخشی شخصیت – طرد « والد » از ساختار شخصیت

این وضعیت روشن می کند که حالت شخصیتی « والد » فرد از ساختار شخصیت او طرد شده است. این حالت در اشخاصی پدیدار می شود که والدین آن ها مستبد بوده اند. بنابراین  فرد تصمیم می گیرد که تنها راه زنده ماندن ؛ خارج کردن آن ها از ذهن است. او تمام آن چه را که در « والد » می تواند خوب باشد ؛ نادیده می گیرد و فقط به دنبال خواسته های خود یعنی « کودک » یا تبادل اطلاعات یعنی « بالغ » می رود و فاقد قدرت ارزش گذاری و وجدان است.

 

طرد « بالغ » از ساختار شخصیت

شخصی که « بالغ » طرد شده دارد؛ در حالت حاد آن یک روان پریش است؛  « بالغ » او کار نمی کند  و فقط جنبه های شخصیتی « والد » و « کودک » او فعال است. رفتار چنین افرادی اغلب مخلوط درهمی از اطلاعات اولیه است که مفهوم درستی نداشته و « بالغ » در رفتار آن ها دخالتی ندارد؛ مانند رفتار یک بیمار که همیشه سرود های مذهبی می خواند؛  ولی در میان آن کلماتی  وقیح و گستاخانه را نیز اضافه می کند.


این وضع حاصل بازنواختن درگیری « والد » و « کودک » است که در آن « بالغ» فرد فعال نیست و در زمان درگیری بین بخش « والد» و « کودک» هیچ دخالتی ندارد. چنین شخصی به طور مرتب رفتاری انجام می دهد که احساس گناه کرده و خود را سرزنش می کند.

طرد « والد » به همراه « بالغ »

در این حالت فقط « کودک » یک فرد فعال است و از پیام های « والدی » یا ارزیابی های « بالغ » اثری نیست. این وضعیت بیشتر در افرادی که بیماری های روانی حاد دارند؛ اتفاق می افتد  و تنها خواسته ها و احساسات « کودک » بر رفتار ؛ افکار و احساسات آن ها حاکم است.

 

طرد بخشی شخصیت – طرد « والد » به همراه « کودک »


در چنین وضعیتی فقط ارزیابی ها و بررسی بالغانه بر رفتار فرد حاکم است. او شخصی بدون احساسات بخش  « کودک » و بدون حکم ها ؛ ارزش ها و دستورهای بخش « والد» است.

 

طرد « بالغ » به همراه « کودک »


اگر فردی از احساسات و عواطف کودکانه برخوردار نباشد و توانایی بررسی و ارزیابی اطلاعات را نداشته باشد ؛ گفته می شود که بخش « بالغ » و « کودک » او طرد شده است. چنین فردی فقط خود و دیگران را حمایت یا کنترل می کند و روند زندگی او بر پایه عقاید ؛ تعصبات و چارچوب های رفتاری از پیش تعیین شده؛ شکل گرفته است.

 

در درس بعد به بررسی تسلط بر حالت های شخصیتی می پردازیم و به سعی می کنیم به یک نتیجه گیری مطلوب در آسیب شناسی شخصیت در تحلیل رفتار متقابل دست پیدا کنیم. 

 

Rate this post
خروج از نسخه موبایل