EFT

E.F.T چیست؟| مراحل اجرای تکنیک رهایی احساسات کدامند ؟

E.F.T مخفف emotional freedom technique  می­ باشد که به معنای تکنیک رهایی احساسات است.
E.F.T یک روش خودیاریگری است که به فرد امکان می‌دهد تا از احساسات ناخوشایند رهایی یابد.

E.F.T نوعی روش درمانی نوین برای از بین بردن احساسات منفی و دردهای جسمی است که به منظور برطرف کردن عادات بد و پیدا کردن ریشه احساسات ناخوشایند در روان مورد استفاده قرار می گیرد.
زدن ضربات مداوم و آهسته (tapping) به انتهای مریدین­ ها (شبکه­ هایی از مسیرها و کانال ها که مانند رودخانه هایی در بدن خون و انرژی را منتقل می کنند) باعث آزاد شدن انرژی مسدود شده در مسیر مریدین ها می شود.

منشا و خاستگاه E.F.T چیست؟

ضربات تکنیک E.F.T الهام گرفته از طب سوزنی چین باستان می­ باشد، که یک روش کهن و باستانی شرق است که درمانگران از این مهارت برای درمان طی قرن ها استفاده می­ کردند.

چینی‌ها با کشف مدارهای انرژی در بدن، که همان مریدین­ ها می­ باشند عنوان کرده اند که انرژیِ حیات در بدن جریان دارد، اما گاهی انسدادی در مسیر جریان انرژی اتفاق می­ افتد که باعث بیماری و ایجاد احساسات ناخوشایند در بدن می­ شود، اما با استفاده از سوزن­ های مخصوص طب سوزنی این عصب ها مسیر انرژی را تحریک می­ کنند و باعث جریان مجدد انرژی در این مدارها می­ شوند.

دکتر گود­هارت پزشک فیزیوتراپ آمریکایی در سال 1962 میلادی با مطالعه طب سوزنی، از فشار انگشتان دست به جای سوزن های طبی نتایج مفیدی به دست آورد.
در سال ۱۹۹۷ میلادی گری­گریک مهندس دانشگاه استنفورد سیستم E.F.T را که یک روش تک الگوریتمی بود ابداع نمود.

گری­گریک در خاطراتش عنوان کرده است که از ۱۳ سالگی به خود­شناسی و علوم روانشناختی علاقه مند بوده است. به همین دلیل  NLP (سیستم برنامه ­ریزی عصبی کلامی) را  نزد ریچارد بندلر (بنیان گذار علم NLP) می ­آموزد و T.F.T را از دکتر راجر­کالاهان (روانشناس آمریکایی و متخصص اختلالات اضطرابی) می آموزد. دکتر راجر کالاهان با استفاده از اثر طب سوزنی بر مریدین­ ها، اثر ضربه زنی را به روان درمانی افزود و گری­گریت با توجه به آموزه هایش در E.F.T و NLP و با ترکیب این دو تکنیک، روش جدیدی را به نام E.F.T ابداع نمود.

چگونه E.F.T می تواند باعث موفقیت شود؟

برای رسیدن به موفقیت در هر زمینه ای یکی از مهم ترین راه کارها خود آگاهی است و برای این منظور باید نحوه کارکرد ذهن و روان را بر خود آگاهی بدانیم، به همین دلیل مروری بر ساختار ذهن در روانشناسی می اندازیم. با مطالعه علم روانشناسی، زیگموند فروید ساختار عملکرد ذهن را به سه سطح تقسیم می کنیم که عبارت است از:

  • خودآگاه
  • نیمه خودآگاه
  • ناخودآگاه

به تعریف فروید در سطح ذهن خودآگاه، فرد در لحظه حال به احساسات و خاطراتش دسترسی و آگاهی دارد. در بخش نیمه خودآگاه اطلاعات به صورت بالقوه به ذهن خودآگاه وارد می شود، یعنی فرد در لحظه حال به خاطرات موجود در آن بخش دسترسی ندارد، ولی با اندکی تلاش به آن ها دست می یابد.

در بخش ناخودآگاه ذهن، اطلاعات و خاطرات خارج از دسترس می باشند و با توجه به تمثیل کوه یخ شناور در اقیانوس ساختار عملکرد ذهن را این گونه تقسیم بندی کرده است که نوک کوه یخ سطح خودآگاه ذهن، لایه زیرین آن سطح نیمه خود آگاه ذهن و حجم بسیار عظیمی از قاعده کوه یخ که در زیر آب پنهان است و دیده نمی شود همان ضمیر ناخودآگاه می باشد.

فروید معتقد است که منبع و منشاء اصلی رفتارهای انسان همین ضمیر ناخودآگاه است که همانند گنجینه ای از خاطرات، تمایلات و احساسات پردازش نشده، فرد را در خود مخفی کرده است، به طوری که دسترسی به آن بسیار سخت و دشوار است و به ظاهر فرد از وجود آن ها بی­ اطلاع می باشد.
کارل گوستاویونگ (بنیان گذار روانشناسی تحلیلی) عقیده دارد که عمیق ­ترین بخش ذهن همان ضمیر ناخودآگاه می ­باشد که از بدو تولد شروع به شکل ­گیری و انباشته کردن اطلاعات دارد و حتی بخشی از آن اطلاعات به صورت ژنتیکی و ناخودآگاه به فرد به ارث می‌رسد که باورها و احساسات گذشته فرد را شامل می شود.
گذشته ه­ایی که هرگز فرد را رها و فراموش نمی­ کند هر چند که خود شخص آن ها را فراموش کرده باشد ولی این اطلاعات و خاطرات معمار زندگی و عملکرد فرد می باشد و نقش به سزایی در موفقیت و تصمیم گیری های مهم زندگی او دارد. برای دستیابی به خاطرات به ظاهر فراموش شده علاوه بر روانکاوی و روان تحلیلی، تکنیکE.F.T بسیار موثر می باشد.

حال ما زمانی می­ توانیم معمار خوبی برای آینده و فردی موثر در موفقیت اکنون زندگی خود باشیم که به این خاطرات دست یافته باشیم و احساسات مربوط به آن را مجدداً بازنگری کنیم و احساسات پردازش نشده مربوطه را بررسی و پردازش کنیم.
با انجام این کار انرژی منفی و احساس منفیِ ضبط شده را آزاد می کنیم، در واقع از باورهایی که در پی این خاطرات در ضمیر ما نقش بسته اند رهایی می یابیم و دیدگاه های جدیدی را بر جای می گذاریم.

نحوه اثر گذاریE.F.T چگونه است؟

رهایی از احساسات به کمک E.F.T

حال که با بخش‌های ساختار این ضمیر آشنا شدیم بیاییم نحوه اثرگذاری E.F.T را بر ساختار ذهن بررسی کنیم.

E.F.T یک مهارت  است، یعنی آن دسته از خاطرات و احساساتی که در ساختار مغز و لایه‌های روان وجود دارد و امروزه برای رشد، موفقیت و توسعه فردی ما کارآمد نیستند و باعث ایجاد اختلال در نظام رفتاری ما می‌گردد را با این تکنیک از ساختار ذهن پاک کنیم. ما قابلیت این را داریم که باورهای قبلی را تغییر دهیم و به جای الگو های قبلی، الگوهای جدیدی ایجاد کنیم.

هدف E.F.T چیست؟

در کتاب استاندارد طلایی درE.F.T که اثر گری­گریک است، هدف از E.F.T این گونه عنوان شده که، “E.F.T طلایی یعنی ایجاد تعادل و انرژی در نقاط بدن، بهبود سلامتی و برطرف کردن احساسات منفی.”
بدین ترتیب هدف ازE.F.T رسیدن به احساسات خوشایند با پردازش به احساسات ناخوشایند توسط ضربه زدن­ های مداوم بر مریدین ها می باشد.

نقاط ضربه زنی به مریدین ها

ما به انتهای 9 مریدین از 12 مریدین اصلی در بدن ضربه های آهسته و مداوم وارد می‌کنیم.

نقطه کاراته ی دست
 محل اتصال پوست کف دست به پشت دست.

فرق سر
 به عنوان ترمینال اصلی می باشد، زیرا بیش از یک مریدین از فرق سر عبور می کند.

ابتدای ابروها
نقطه ای است بین دو ابرو، بالای هر ابرو

کنار چشم ها:
دقیقاً نقطه ای روی استخوان کناری چشم.

 زیر چشم ها
حدود ۱ یک سانت پایین تر از پلک چشم در راستای مردمک چشم.

زیر بینی
نقطه ای بین بینی و لب بالایی.

چانه
زیر لب پایینی روی چانه

ترقوه
کمی پایین تر از استخوان ترقوه

زیر بغل

در قسمت کناری بدن به اندازه ۴ انگشت پایین تر از زیر بغل برای آقایان روی درز لباس در راستای نوک سینه و برای خانم ها روی بند لباس زیر زنانه.

مراحل اجرای تکنیک E.F.T چیست؟

اجرای این تکنیک دارای مراحلی متعددی می باشد که در ادامه به توضیح هر یک از آن ها می پردازیم.

۱) تشخیص مسئله

یک خاطره معمولی و روتین را انتخاب کنیم، البته برای آغاز کار بهتر است با یک خاطره ساده و کم تنش شروع کنیم و سپس با ایجاد مهارت به خاطرات سنگین بپردازیم.

۲) سنجش پذیری

بعد از انتخاب خاطره مورد نظر به مسئله فکر کنیم و به شدت هیجان خاطره از بین ۰ تا ۱۰ نمره دهیم. هر چه شدت خاطره بیشتر و پر تنش تر باشد به عدد ۱۰ نزدیک تر و هرچه خاطره کم تنش باشد به عدد صفر نزدیک تر است.
برای دردهای جسمانی هم می توانیم به شدت درد نمره دهیم، سنجش پذیری را به این دلیل انجام می‌دهیم که طی انجامE.F.T روند کار را ارزیابی کنیم.

۳) آغاز فرآیندE.F.T چیست؟

برای آغاز به توضیح دو نکته توجه کنیم.

الف. ضربه زنی فقط بر روی نقطه کاراته ی دست انجام می­ شود.

ب. به مشکل یا خاطره مورد نظر فکر می‌کنیم و سپس یک احساس غائب را شناسایی می‌کنیم و با طراحی یک جمله ساده که آن را جمله تصحیح کننده می نامیم ضربه زنی را شروع می کنیم.

جمله تصحیح کننده را می توان به صورت زیر طراحی نمود.

با وجود این که مشکل………… دارم و احساس……. می کنم، کاملاً خودم را می پذیرم.

مثال: با وجود این که مشکل کمبود نمره در در­س ریاضی دارم و احساس شرمندگی می­ کنم، کاملاً خودم را می­ پذیرم.

نکته، پذیرفتن خود با وجود مشکل و احساس ناخوشایند، نقطه کلیدی جمله تصحیح کننده است.

۴)بیان جمله یادآوری

در این مرحله با ذکر جمله یادآوری کننده و فکر کردن به مشکل مزبور به هشت نقطه دیگر ضربه می ­زنیم که این فرآیند باعث تحریک مسیر های انرژی و ایجاد جریان انرژی در بدن می­ شود.

جمله یادآوری کننده بیان کننده مشکل است با توجه به مثال قبل” کمبود نمره ریاضی”

۵)پایان یک سیکل ضربه زنی

در پایان ضربه زنی نفس عمیق می کشیم و جرعه ای آب می نوشیم که به مدیریت هیجان کمک می کند.

علت نوشیدن آب و نفس عمیق کشیدن

مغز انسان از سه لایه به نام های مغز قدیم یا خزنده، مغز میانی یا هیجانی و نئوکورتکس یا مغز منطق و تفکر تشکیل شده است.

رابطه بین مغز هیجانی ( میانی) نئوکورتکس ( منطق و تفکر) صفر به یک است. یعنی وقتی هیجانات بالا می­ رود بخش منطق و تفکر فعالیتش کم می‌شود، حال به هنگام بالا رفتن هیجانات، زمانی ضربه زنی را انجام می‌دهیم که با شدت هیجانات روبه‌رو هستیم و با نفس عمیق کشیدن اکسیژن بیشتری به مغز می رسانیم و غذای نئوکورتکس را فراهم می‌کنیم و باعث می‌شویم فعالیت این بخش بهتر انجام شود.

یکی از مهم ترین مریدین های بدن از سقف دهان عبور می­ کند که در ضربه زنی امکان لمس این میریدین نیست، ولی با نوشیدن آب علاوه بر کنترل هیجان، هنگام بلعیدن آب به صورت ناخودآگاه زبان این بخش از دهان را لمس کرده و باعث تحریک شدن این مریدین می گردد.

۶)سنجش ­پذیری مجدد

بعد از یک یا چند سیکل ضربه زنی مجدداً به مشکل فکر کرده و شدت هیجان را ارزیابی می­ کنیم و تا زمانی که به صفر نزدیک شود ضربه زنی را ادامه می‌دهیم تا این که مطمئن شویم شدت هیجان فرو ریخته است.

اپتیمالE.F.T چیست؟

در حال حاضرE.F.T با قدرت ­ترین روش روانشناسی انرژی است و به طور گسترده ای در جهان شناخته شده است و گری­گریک روش دیگری ازE.F.T را ابداع و آموزش داد به نام اپتیمالE.F.T که یک روش معنوی و تکمیل کنندهE.F.T طلایی خواهد بود.

 

 

5/5 - (1 امتیاز)
نمایش بیشتر

اعظم اژدری

دانش آموخته شیمی محض و حقوق

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا