مدیریت رسانه

کارکرد و نقش رسانه در مشارکت اجتماعی چه می باشد؟

موفقیت رسانه به شیوه کارکرد رسانه بستگی دارد. در صورتی که رسانه ‌ها بتوانند افراد را به خود جذب کرده و آن ها را تشویق به مشارکت کنند موفق شده ‌اند و پس از آن باید به مسائل دیگر همچون محتوای رسانه (پیام) آن بپردازند.

از جمله نقش های مهم رسانه، تشویق افراد به مشارکت در فعالیت های فردی و جمعی است و برای دستیابی به این مهم گذر از سه گام لازم و ضروری است. در گام اول فرد برای تصمیم گیری آماده می ‌شود. در گام دوم او در پی آن است تا رفتار خود را تغییر دهد و در گام نهایی باوری جدید در او شکل خواهد گرفت. نظریه پردازان بر این عقیده ‌اند که برای تشویق به همکاری و مشارکت می ‌توان از شیوه های اطلاع رسانی، آموزش، سرگرمی و تبلیغات استفاده کرد.

رسانه چه نقشی بر کاهش جرم دارد؟

رسانه ‌ها با تبادل افکار و باورها نقشی مهم در ساخت فرهنگ در جوامع بشری را دارند چرا که نمی ‌توان آن را از زندگی روزمره خود حذف کرد. از این رو اگر این ابزار ها در راستای  فرهنگ جامعه باشند باعث بهبود ارزش ‌ها می شوند و اگر در نقطه مقابل آن قرار گیرند و پیام هایی را منتقل کنند که هم راستا با ارزش‌های انسانی نباشد، اثر منفی بر جامعه خواهند گذاشت و افزایش میزان جرائم و انحرافات اخلاقی و اجتماعی را در جامعه مشاهده خواهیم کرد. رسانه ها با فراهم کردن نیاز مردم و مطابقت دادن بین نیاز مخاطب و پیام رسانه نقش مهمی در کاهش و باز دارندگی در ارتکاب جرم را دارا هستند. همان طور که گفته شد رسانه های جمعی نقش حائز اهمیتی در ممانعت از ارتکاب جرم دارند به گونه‌ای که به واسطه آن  ها می‌توان از پیش نیاز های وقوع جرم آگاه شده و جلوی رخداد آن را گرفت و به نوعی باعث اقزایش امنیت اجتماعی شوند. این ابزاز ها حتی می ‌توانند از مردم عامه برای گزارش جرائم استفاده کنند. رسانه ‌های جمعی با به وجود آوردن ترس عمومی از جرم و پیامد آن و همچنین نشان دادن زشتی جرم باعث می‌شود افراد کم تری به بزهکاری روی آورند. ابزار های ارتباط جمعی با ویژگی های بسیاری که در جذب مخاطب دارد می ‌تواند او را به سمت و سویی که مدنظر است سوق دهد و در نتیجه شاهد کاهش جرم در جامعه خواهیم بود.

نقش رسانه در فرایند هویت یابی چگونه است؟

از دیگر نقش های این ابزارها می‌توان به هویت‌ یابی اشاره کرد. با توجه به وابستگی افراد به رسانه های جمعی به گونه ‌ای شاهد از بین رفتن معنا در زندگی کنونی هستیم که اصالت خود را از دست داده ‌است اما با این حال با نفوذ رسانه در زندگی بشر، خود وسیله ‌ای برای ایجاد هویت محسوب می ‌شوند چرا که باعث ادغام تجربه های فردی با تجربه جمعی شده و دانایی فرد را می‌سازند. از این رو هویت آدمی آمیخته‌ ای از هویت او و رسانه است. این دیدگاه همسو با نظر مک لوهان است که بیان می‌دارد انسان ها رسانه ها را به وجود می ‌آورند و سپس این رسانه ها هستند که انسان‌ها را می ‌آفرینند. منظور مک لوهان آن است که پس از ایجاد و ساخت یک رسانه به علت نفوذ آن بر روی آدمی، رسانه بر او سلطه دارد و رفتار، تفکر، احساس و عکس العمل های او را تحت پوشش خود قرار می‌دهد. این تسلط رسانه ‌ها به افراد به گونه‌ای است که نظریه پردازان آن را رعب آمیز می‌دانند.  

آنجه افراد به منظور شکل دهی به هویت خود از آن استفاده می کنند را می‌توان در رسانه ها دید. امروزه افراد برای شکل دهی هویت خود مانند گذشته تنها از نماد های موجود در اطراف و تعامل با محیط خود استفاده نمی کنند و  بلکه وجود رسانه، گستره‌ ی بیش تری را برای آن ها فراهم ساخته ‌است و افراد از طریق رسانه تجربه ‌های سایرین را نیز دریافت کرده و از اقسام نماد های رسانه برای شکل گیری هویت خود استفاده می کنند. این روند به گونه‌ ای است که می ‌توان نماد های رسانه را که به نوعی در افراد نهادینه شده ‌است و آن ها را تحت سلطه خود دارد، دید. به همین جهت رسانه ‌ها می ‌توانند در هویت یابی فرد اثر منفی داشته باشند زیرا الگو های بی شماری در دسترس مخاطب قرار می گیرند که با هم یکسان نیستند و استفاده از تمامی آن ها در جهت هویت یابی و شکل گرفتن هویت فردی باعث از بین رفتن انسجام و یگانگی می ‌شود و در نتیجه شاهد هویتی بی ثبات خواهیم بود. از سوی دیگر برخی نظریه پردازان بر این باورند که تعدد پیام های رسانه ‌ای باعث از بین رفتن هویت فرد نمی شود بلکه فرایند هویت ‌یابی را تغییر می‌دهند.

کارکرد های رسانه چه می ‌باشند؟

کارکرد رسانه و انتقال پیام

در عصر کنونی که عصر اطلاعات نامیده می‌شود رسانه ها از بارز ترین ابزار های مؤثر در ایجاد تحول در جامعه بشری هستند. این ابزار ها به راحتی در دسترس افراد است و می توان در صورت نیاز، در هر زمان و مکانی به آن ها دست یافت. رسانه ‌ها با هدف انتقال پیام از فردی به فرد دیگر ایجاد شدند. این ابزار ها همواره پویا و زنده هستند و بر اساس نوعشان با مخاطبان خود ارتباطی تعاملی و دو سویه برقرار می کنند و باعث تغییر در رفتار آدمی می شوند. رسانه ها کارکرد های متفاوتی دارند که در ادامه به آن  ها اشاره خواهد شد.

کارکرد سرگرمی: رسانه های جمعی مهم ترین ابزار برای سرگرمی هستند. این ابزار ها با در اختیار گذاشتن محتوای سرگرم کننده آرامش را در زندگی صنعتی و شهری کنونی به همراه دارند و انسان را از روزمرگی ‌ها دور کرده و با دنیای بیرون مرتبط می کنند.

کارکرد آموزشی: به طور کلی رسانه با هر هدفی که ایجاد شود نقش آموزشی و آگاهی دهنده دارد و با ارائه اطلاعات در پی انتقال دانش و ایجاد ارزش هستند. امروزه جامعه شناسان معتقدند بسیاری از ابزار های ارتباط جمعی دارای نقش آموزش دهنده هستند. به نظر آن ها این ابزار ها در کنار سیستم های آموزشی رسمی قرار گرفته و به مثابه مکمل آموزگاران بوده و در انتقال پیام آموزشی به آن ها کمک می ‌کنند.

کارکرد نظارتی: از دیگر کارکرد های مهم رسانه ها، بررسی پیرامون است و منظور از این کارکرد در اختیار گذاشتن اطلاعات در حوزه های مختلف برای جامعه از طریق رسانه ها است.

کارکرد یکنواخت سازی: رسانه های ارتباط جمعی باعث یکنواختی در فرهنگ جوامع بشری شده ‌اند به گونه ‌ای که گویی تمامی افراد بشر دارای یک فرهنگ یکسان هستند و سلایق واحد و مشابهی دارند در حالی که ممکن است از نظر مکانی در نقاط متفاوتی بوده و هیچ ارتباطی با یکدیگر نداشته باشند، با این حال تأثیر یکسانی از رسانه ‌ها دریافت می کنند. رسانه همانند پلی میان فرد و محیط پیرامونش با جامعه بشری عمل کرده و ماهیتی یکسان به انسان ها داده ‌است که هم سو با نظر ژان کازنو می‌باشد. وی می‌ پندارد رسانه ها به عامه مردم می ‌پردازند و مخاطب آن‌ها عامه مردم است نه افرادی خاص.

کارکرد رهبری: این موضوع بسیار آشکار است که رسانه ‌ها نقش مهمی در رهنمود کردن اندیشه های عامه مردم دارند. این رسانه ها باعث گستردگی و بهبود ارتباط بین حاکمان و افراد جامعه شده ‌اند به گونه‌ ای که از طریق این ابزار ها حاکمان سایر افراد را به انجام کارهای اجتماعی تشویق می ‌کنند. همچنین ابزار های ارتباط جمعی با تحریک مخاطبان، آن‌ها را به مشارکت در اجتماع تشویق می کنند.

کارکرد فراهم سازی جایگاه اجتماعی: از دیگر کارکرد های رسانه های جمعی ارتقا و بهبود جایگاه اجتماعی افراد است که به وسیله این ابزارها و به خصوص شبکه های اجتماعی باعث مشهور شدن افراد می شوند.

علاوه بر کارکرد هایی که در بالا ذکر شد می توان به مواردی همچون کارکرد تبلیغاتی، انتقال فرهنگ از نسلی به نسل دیگر و بیان ارزش ها اشاره کرد.

در مقاله حاضر به بررسی نقش رسانه بر فرهنگ و هویت ‌یابی اشاره شد و همچنین کارکرد های مهم این ابزار ها مورد بررسی قرار گرفت.

Rate this post
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫11 دیدگاه ها

  1. I’m impressed, I need to say. Actually not often do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you may have hit the nail on the head. Your thought is outstanding; the issue is one thing that not enough people are talking intelligently about. I am very pleased that I stumbled throughout this in my seek for something regarding this.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا