باجگیری عاطفی

4 نوع از باج گیری عاطفی

انواع باج گیری عاطفی چیست؟ در این مقاله به انواع باج گیری عاطفی می پردازیم.

در درس های گذشته از دوره باج گیری عاطفی توانا، به تعریف باج گیری عاطفی و اینکه چطور می توانیم باج گیری عاطفی را تشخیص دهیم پرداختیم. در این درس می خواهیم 4 نوع از انواع باج گیری عاطفی را برای شما بیان کنیم.

با بیان برخی جمله ها گفت وگو های باج گیرانه صورت می گیرد مانند (اگر مرا دوست داشتی) یا (فقط می توانم به تو اعتماد کنم) و به وسیله این جمله ها خواسته خود را بیان می کنند. 

باج گیری یک نوع رفتار خاصی است که به چهار نوع رفتار مختلف تقسیم می شود، و مانند وجود رنگ های متمایز در یک منشور نور می ماند. 

عده ای با سخنان خود به ما می گویند باید آن چه می خواهند را برای شان انجام دهیم در غیر این صورت عواقبی ناگواری برای مان دارد به این افراد تنبیه کنندگان می گویند که به صورت واضح از ما باج می گیرند. یا با ابراز پرخاش و گاهی سکوت که هر دو به نوعی بر ما اثر می گذارد به خواسته خود می رسند. 

گاهی با بیان این که اگر خواسته آن ها را انجام ندهیم بلایی بر سر خود می آورن ما را تهدید می کنند و یا با سرزنش کردن ما کاری می کنند که باعث شود در صورت تن ندادن به خواسته آن ها احساس گناه  کنیم. 

گاهی آن ها با وعده های چرب و نرم ما را وسوسه می کنند و متقاعد می سازند که با خواسته آنها موافقت کنیم. 

هر کسی به نحوی و به شکل های مختلف و روش های خاص از ما باج گیری عاطفی می کنند و ما را تحت فشار می گذارد، هم چنین شرایط مختلف تشخیص باج گیری عاطفی را برای مان دشوار می کند. 

به همین دلیل دچار ناهماهنگی ادراکی می شویم، وقتی باج گیری غیر منتظره در زندگی مان رخ می دهد. زمانی می توانیم نشانه های خطر را در رفتار طرف مقابل ببینیم که با هر چهار صورت باج گیری عاطفی آشنا باشیم. 

 

 

انواع باج گیری عاطفی - اثرات باج گیری عاطفی

انواع باج گیری عاطفی – تنبیه کنندگان 

تنبیه کنندگان بی پرده ترین گروه باج گیران هستند، به این دلیل که واضح ترین نوع باج گیری را انجام می دهند. به دلیل زود خشمگین شدن آن ها به راحتی قابل شناسایی هستند. گاهی با تهدید خشم خود را نشان می دهند و گ اهی به خشم خاموش متوسل می شوند. 

آن ها بدون نادیده گرفتن ما و احساسات و خواسته های ما آن چه را که به نفع آن ها است را انجام می دهند و فقط به فکر رسیدن به هدف خودشان هستند. 

 

تنبیه کنندگان فعال 

بعضی از جملات از نیروی قوی برخوردار هستند و بسیار ترسناکند. چون بلایی که بر سر ما خواهد آمد را به طور واضح بیان می کنند که باعث از بین رفتن شادی های زندگی مان می شوند. 

گاهی ممکن است فرد تنبیه کننده نداند چه دارد بر سر ما می آورد و باعث از بین بردن شادی های زندگی مان می شود او فقط به فکر رسیدن به هدف خود است و برای تحقق آن تهدید می کند. گاهی ما را موجودی گناه کار در تصویر ذهنی بقیه جلوه می دهند. آن ها گاهی میان خشم سنگین خود به آرامش خاصی می رسند ولی به دلیل تهدید جدی آن ها ما هم چنان آز آن ها می ترسیم و نگرانی در ما وجود دارد. 

 

تنبیه خاموش 

این نوع تنبیه کنندگان اصلا نیاز نیست سخنی بگویند تا پیام خود را به ما برسانند. زیرا با خشمی که در چهره آن ها وجود دارد بدون گفتن کلامی ما را متوجه خواسته خود می کنند. آن ها هیچ نیازی به فصاحت ندارند. 

تنبیه مضاعف

وقتی افراد رابطه دو جانبه با اشخاص مختلف دارند، مثل کسی که عاشق او هستیم رئیس ما باشد و یا بهترین دوست ما شریک کاری ما باشد احتمال این نوع تنبیه بیشتر است. 
زیرا آن ها می توانند با ربط دادن این موضوع به رابطه دیگری که با شما دارند در تنبیه خود موفق تر باشند و اغلب از این روش استفاده می کنند و هر اختلافی را از یک رابطه به رابطه دیگر انتقال می دهند. 

 

خود تنبیه گنندگان 

اکثریت ما آدم بزرگ ها می دانیم  که اگر به فرزندان مان اجازه ندهیم که برنامه مورد علاقه شان را ببینند یا  آن ها را برای خوابیدن به رختخواب بفرستیم انقدر گریه می کنند تا تنفس کم آورند. 

اما بزرگ تر ها هم از این روش استفاده می کنند آنها از کودکان بهتر در این روش عمل می کنند. برای مثال اگر خواسته آنها را انجام ندهیم خود را به بیماری یا بی حالی و ناراحتی می زنند، حتی گاهی افراد برای متقاعد کردن فرزندان شان آنها را تهدید می کنند که اگر خواسته شان انجام نشود خود را می کشند زیرا این روش بسیار موثر است. 

 

انواع باج گیری عاطفی – تو نمی گذاری من خوب شوم

انواع باج گیری عاطفی - تو نمی گذاری من خوب شوم

گاهی اوقات پدر و مادر ها برای اینکه فرزندان شان به سمت مواد مخدر نروند و یا خوب درس بخوانند از تنبیه های برای آنها استفاده می کنند. آن ها از تهدید های مختلف در رنگ ها و شکل های گوناگون استفاده می کنند و گاهی فرزندان از این تهدید ها برای متقاعد کردن خانواده استفاده می کنند. برای مثال: (من برای همیشه از این خانه می روم.) با این جمله ها خانواده وحشت زده شده و تسلیم فرزندان می شوند و فکر تغییر دادن فرزند خود را از سر بیرون می کنند. 

 

تهدید نهایی در باج گیری عاطفی

این نوع تهدید باعث وحشت اطرافیان می شود که به این نوع تهدید نهایی می گویند که حالتی مبالغه آمیز دارد: (اینکه خودم را می کشم ) از نوع خود تنبیه کنندگی است که بسیار هم جدی است و نتایج آن برایشان رضایت بخش است. همه ما از این می ترسیم که روزی عزیزان مان را از دست بدهیم .این نوع تهدید بسیار متداول است و بسیاری از افراد برای رسیدن به خواسته های خود و یا نگه داشتن کسی در کنار خود از واژه خود کشی استفاده می کنند. 

 

انواع باج گیری عاطفی – درد کشیدگان 

تصویری که از افراد درد کشیده در ذهن ما نقش بسته هم چون زنی اخمو در خانه ای تاریک در گوشه ای نشسته است و منتظر است یکی از بستگانش به او سر بزند. 

افراد درد کشیده به گونه ای هستند که بدبختی آن ها و درد و رنج شان برای همگان آشکار است و برای ما این گونه است که با دادن هر آنچه آن ها می خواهند به دردشان التیام می بخشیم. آن ها با بیان خواسته خود به زبانی که اگر انجام نشود دوباره دچار درد و رنج می شوند ما را متقاعد می کنند که خواسته شان را به انجام برسانیم. و با نسبت دادن کلماتی چون (تو مسئولی) وجدان ما را هدف قرار می دهند. 

 

عملیات برنده جایزه 

آن ها همیشه به این فکر می کنند که چقدر بی کس هستند, و زمانی که ما متوجه افکار آن ها نمی شویم  ما را فردی بی توجه نسبت به خود می نامند و بر این نظر هستند که اگر دوست شان داشته باشیم بدون شنیدن کلامی از طرف آن ها ذه نشان را می خوانیم و حال شان را درک می کنیم. 

آن ها بیشتر اوقات افسرده هستند و با چشمانی اشکی در گوشه ای خود را جای می دهند ولی دلیل ناراحتی خود را بیان نمی کنند و انتظار دارند که خودمان متوجه شویم در غیر این صورت بعد از گذر چند روز خودشان دلیل ناراحتی خود را می گویند. 

 

انواع باج گیری عاطفی – قربانی وضعیت 

انواع باج گیری عاطفی - قربانی وضعیت 

بسیاری از درد کشیدگان در سکوت درد و رنج را تحمل می کنند. عده ای با شادی ما را از موضوع با خبر می کنند و به نحوی در ناراحتی آن ها سهیم می شویم و مانند باج گیرانی از نوع خاموش ما را وادار می سازند برای بهتر شدن اوضاع و احوال آن ها تلاش کنیم. 

آن ها همیشه خود را فردی بد شانس می دانند و نمی دانند که زندگی شان با کوچک ترین تغییر عوض می شود. 

آن ها جاذبه قوی دارند و همه را به سمت خود می کشند. و به این روش برای عملی شدن خواسته هایشان تلاش می کنند و وانمود می کنند در غیر این صورت با شکست رو به رو می شوند. خواسته های آن ها هیچ فاصله ای با هم ندارند و آن ها ناجی همیشگی برای خود می خواهند. 

 

وسوسه کنندگان 

وسوسه کنندگان باهوش ترین باج گیران هستند. بسیاری از آنها با وعده و وعید های چون محبت و پول از ما می خواهند مطابق  میل آنها رفتار نکنیم و به ما گوش زد می کنند که در غیر این صورت از پاداش خبری نیست. 

گاهی  میل ما برای بدست آوردن این پاداش ها  به حدی قوی است که بار ها با جایزه فراموش شده و تحقق نیافته رو به رو می شویم. که حتی بدون بدست آوردن آن  دچار استثمار عاطفی شدیم. 
وسوسه کنندگان هیچ گاه چیزی رایگان به ما نخواهند داد. و هر وعده ای که فرد سوسه کننده می دهد دارای شرط تازه ای است. 

 

بهای پذیرش

گاهی پاداشی که وسوسه کنندگان برای ما در نظر می گیرند بسیار ناچیز است ،بیشتر اوقات از پاداش های عاطفی استفاده می کنند و از کاخی پر از عشق و محبت و التیام بخشیدن به درد های ما صحبت می کنند. 

برای وارد شدن به این رویای دروغین آنها تنها یک چیزی مورد نیاز است: آن هم تسلیم شدن در برابر وسوسه های آن ها است. 

 

هر راهی که موثر واقع شود 

روش های باج گیری حد و مرز خاصی ندارد بسیاری از آن ها با ترکیب شدن روش ها مختلف به وجود آمده اند. 

تمام روش های باج گیری به نوعی زندگی ما را بهم می ریزند. فقط شناسایی روش های تنبیه کنندگان آسان است. به هیچ عنوان یک لحظه هم از باج گیران خاموش غافل نباشیم آنها هم چون موریانه ای می مانند که بدون پیچیدگی خاموش و یا پر جوش و خروش زندگی مان را جهنم می کنند. 

باج گیران عاطفی همانند هیولا هستند و نیت پلیدی در سر دارند. و شیطان در وجود آن ها ریشه افکنده است. باج گیری عاطفی بسیار دردناک است و میزان  تاثیر آن بر زندگی مان مشخص نیست .
زمانی می توانیم قدمی بزرگی بر داریم که رابطه متشنج را اصلاح کنیم. 

 

Rate this post
نمایش بیشتر

مریم ابوطالبی

مربی مهارت های زندگی - مدرس دانشگاه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا